Gezond zijn is niet de afwezigheid van ziekte. Ziekte is de afwezigheid van gezondheid

Ziekte is niet iets wat ‘is’. Het is de afwezigheid van gezondheid. Net dat ‘donker’ niet iets ‘is’. Het is de afwezigheid van licht. Als je in een lichte ruimte bent en je doet de deur open van een naastgelegen donkere ruimte, dan schijnt licht in de donkere kamer, niet andersom.

In een lichaam dat in volle gezondheid is, is geen ruimte voor ziekte. Ziekte ontstaat in bijna alle gevallen door één van deze twee redenen:

  1. Een gebrek aan voedingsstoffen, oftewel: deficiënties
  2. Een teveel aan afvalstoffen, oftewel: toxiciteit

Het is het gebrek aan voedingsstoffen wat ons immuunsysteem verzwakt, waardoor ziekte de kans krijgt zich te ontwikkelen. Het is een gebrek aan voedingsstoffen waardoor oxidatie, glycatie en ontstekingen in ons lijf kunnen ontstaan. Drie van de vier primaire oorzaken van veroudering. Het is een gebrek aan voedingsstoffen waardoor onze hormoonhuishouding uit balans raakt.

En omdat ons lichaam altijd is gefocust op (over)leven zal het alles doen om het probleem op te lossen.

Ons lichaam ‘steelt’ daarmee van de toekomst, om met de crisis van het moment om te gaan.

Ons lichaam wil bijvoorbeeld altijd een pH waarde (zuurgraad van ons bloed) houden tussen de 7.35 en 7.45, wat licht basisch (alkalisch) is. Eén van de mineralen die nodig is om onze zuurgraad licht basisch te houden is Calcium. Komt dit onvoldoende uit onze voeding, dan zal ons lichaam dit uit onze eigen botten halen, wat leidt tot botontkalking. Het steelt daarmee van de toekomst (we ontwikkelen geleidelijk botontkalking), om met de crisis van het moment (pH waarde basisch houden) om te gaan. Overigens: melk producten stimuleren dit proces juist. Er zijn veel betere, plantaardige, bronnen van Calcium, maar dat terzijde.

Het probleem van dit ‘stelen’ is dat je lichaam dit maar beperkt kan doen. Mineralen, goede vetten, vitamines en enzymen raken (mits aangevuld) op in ons lijf. Waardoor veroudering versnelt. Ons immuunsysteem verzwakt, onze hormonen raken uit balans en ons lichaam kan ons DNA niet meer beschermen. De veroudering zet in.

Dit is een gevolg van o.a. onze voeding en levensstijl. Je kunt kiezen om te verouderen of om te verjongen.

De weg tot verjonging is door te voorkomen dat jouw lichaam moet ‘stelen’ van de toekomst. Door een balans te creëren tussen:

  • Lichaam (beweging)
  • Voeding
  • Geest

Met lichaam, voeding en geest in balans is er een veel hoger gezondheidsniveau voor je ter beschikking.